Google melancarkan build pertama Android 11 yang stabil untuk barisan Pixelnya pada awal bulan ini. Sejak itu, beberapa OEM Android telah melancarkan skin Android berdasarkan Android 11 dan menreleasekan versi beta untuk beberapa peranti popular. OPPO gergasi telefon pintar China mempamerkan ColorOS 11 berdasarkan Android 11 kira-kira seminggu yang lalu. Kini, Realme telah mengumumkan Realme UI 2.0 berdasarkan Android 11 dan ia memuat beberapa ciri baru yang diperkenalkan di ColorOS 11.

Ciri Penyesuaian Baru di Realme UI 2.0

Realme mendakwa bahawa versi kedua untuk skin Android tersuai adalah OS telefon pintar yang paling “terbuka”, yang bertujuan untuk membantu pengguna menyesuaikan UI telefon pintar mereka sepenuhnya. Peningkatan ini memberikan sokongan untuk pek ikon dan pelancar pihak ketiga, untuk membantu pengguna memberikan penampilan unik pada telefon pintar mereka.

Realme UI 2.0

Realme UI 2.0 juga diberikan dalam warna Tema Global yang baru, yang akan membolehkan pengguna menentukan warna pada telefon pintar mereka. Ciri ini akan memberi pengguna akses kepada 5 jenis rangkaian warna dan 10 warna tunggal untuk menyesuaikan toggles dan ikon tetapan peranti mereka. Di samping itu, paket Android yang ditingkatkan dalam pelbagai penyesuaian AOD, pilihan pemperibadian fon dan ikon, dan mod gelap yang lebih baik. Mod gelap baru akan memberi pengguna pilihan untuk memilih salah satu daripada tiga gaya baru untuk memenuhi keperluan mereka. Ini juga akan memberi pengguna pilihan untuk menggelapkan wallpaper dan ikon juga.

Seperti skin Android khusus lain yang diumumkan baru-baru ini, Realme UI 2.0 juga merangkumi semua ciri Android 11 baru, seperti sokongan pemberitahuan Bubble, kawalan media yang direka semula di panel tetapan cepat, penukar output untuk media, dll.

Peningkatan Prestasi dan Ciri Privasi

Realme UI 2.0 juga merangkumi sejumlah peningkatan prestasi dan ciri privasi untuk menjadikan perisian lebih cekap dan memberikan perlindungan yang lebih baik untuk data pengguna. Untuk privasi, Realme telah memperkenalkan rangkaian baru perlindungan privasi dan ciri keselamatan data yang disebut ‘Deep Sea Privacy’.

Realme UI 2.0

Ciri-ciri ini dapat membantu melindungi maklumat peribadi pengguna dari bocor ke aplikasi apa pun dengan memberikan ID kosong, membantu pengguna menyimpan maklumat peribadi dan fail sensitif di loker peribadi, dan memastikan pembayaran yang dibuat pada perisian dilindungi dari aktiviti berbahaya. Selanjutnya, Realme UI 2.0 juga dapat melindungi pengguna dari penipuan mesej dan iklan. Suite ini juga merangkumi System Cloner yang akan membantu pengguna memisahkan kerja dan kehidupan peribadi mereka di telefon pintar mereka. Pengguna akan dapat mengakses profil berasingan ini dengan menetapkan cap jari yang berbeza untuk setiap profil.