Samsung Galaxy S20 Fan Edition kini tersedia secara rasmi di Malaysia. Ini adalah telefon pintar terbaru Samsung yang menggunakan pemproses Snapdragon 865 yang sangat diminta dan ia dilengkapi dengan tanda harga yang lebih rendah.

Samsung Malaysia menawarkan versi 5G yang dilengkapi dengan RAM 8GB dan storan 256GB. Ia secara rasmi berharga RM3,399 yang harganya lebih rendah daripada Galaxy S20 LTE yang lebih kecil pada masa pelancaran yang hanya dilengkapi dengan storan 128GB.

Sekiranya anda terlepas promosi pra-pesanan, Samsung masih menawarkan Clear Standing Cover bernilai RM119 untuk mereka yang mengambil Galaxy 20 FE 5G baru mereka. Ia boleh didapati di Samsung Experience Stores atau kedai dalam talian Samsung.

Untuk mengetahui spesifikasi, Galaxy S20 FE mendapat paparan HD.5 + Full AMOLED 6,5 flat yang rata yang mendorong kadar penyegaran 120Hz yang tinggi. Ia berjalan pada pemproses Qualcomm Snapdragon 865 dengan RAM 8GB dan ia mempunyai storan 256GB yang boleh dikembangkan melalui microSD.

Untuk mengambil gambar, ia mendapat persediaan tiga kamera di bahagian belakang yang terdiri daripada utama 12MP, sudut ultra lebar 12MP dan kamera telefoto 8MP yang melakukan zoom optik 3x. Di muka, paparan mendapat lubang kecil yang menempatkan kamera selfie 32MP.

Menghidupkan peranti adalah bateri 4.500mAh yang menyokong pengecasan pantas 25W melalui USB-C. Namun, perhatikan bahawa Samsung hanya memasang bata pengecasan 15W. Walaupun harganya lebih rendah, S20 FE masih mempunyai pembesar suara stereo, sambungan 5G, habuk IP68 dan tahan air serta sokongan untuk Samsung Pay.