Cari maklumat mengenai penipuan yang biasa berlaku kepada anda. Dan mungkin anda tidak sedari.

  1. Khabar Angin Dan Pencukaian Harga

Penipu biasanya menggunakan situasi semasa untuk menipu anda. Sebagai contoh, dengan bencana wabak coronavirus (COVID-19), penipu mungkin cuba memanfaatkan anda melalui maklumat yang salah dan menggunakan taktik untuk menakutkan anda. Mereka mungkin berhubung melalui telefon, e-mel, mel pos, teks, atau media sosial. Melindungi wang anda dan identiti anda dengan tidak berkongsi maklumat peribadi seperti nombor akaun bank, nombor Keselamatan Sosial, atau tarikh lahir. Ketahui lebih lanjut mengenai penipuan dan bagaimana untuk membuat laporan.

  1. Penipuan Panggilan

Penipu telefon cuba mencuri wang atau maklumat peribadi anda. Penipuan boleh berlaku melalui panggilan telefon dari penipu itu sendiri, robocall, atau pesanan teks. Pemanggil sering membuat janji palsu, seperti peluang untuk membeli produk, melaburkan wang anda, atau menerima untuk mencuba produk dengan percuma. Mereka juga boleh menawarkan wang melalui geran dan loteri percuma. Beberapa penipu mungkin memanggil dengan ancaman penjara atau tuntutan mahkamah jika anda tidak membayarnya. Jadi anda perlu berhati-hati dan cuba menelefon talian rasmi untuk mendapatkan maklumat.

  1. Penipuan Dari Bank

Penipuan perbankan melibatkan percubaan untuk mengakses akaun bank anda. Gunakan maklumat ini untuk mengenali, melaporkan, dan melindungi diri dari mereka.

  1. Penipuan Berkaitan Banci

Penipuan banci berlaku apabila seorang penipu berpura-pura bekerja untuk Biro Banci untuk mencuri maklumat peribadi anda. Gunakan maklumat ini untuk mengetahui bagaimana penipuan ini berfungsi, dan melindungi diri daripada penipuan tersebut.

  1. Penipuan Geran Kerajaan

Penipu geran kerajaan cuba mendapatkan wang anda dengan memberi jaminan geran dari kerajaan untuk kos seperti kolej atau pembaikan rumah. Mereka meminta maklumat akaun anda. Dengan itu, mereka memberitahu mereka akan “memasukkan wang geran kerajaan ke dalam akaun anda”

Pada hakikatnya, permit kerajaan jarang diberikan kepada individu sebarangan. Mereka biasanya akan ke kerajaan negeri, tempatan, universiti, dan organisasi lain. Wang itu diberikan untuk membantu membayar penyelidikan dan projek yang memberi manfaat kepada orang ramai.

  1. Penipuan Pelaburan

Penipuan pelaburan menjanjikan pulangan wang yang tinggi, tanpa risiko kewangan. Gunakan maklumat ini untuk melaporkan dan melindungi pelaburan anda jika perlu.

  1. Penipuan Loteri dan Undian

Penipu hadiah cuba mendapatkan wang atau maklumat peribadi anda melalui loteri palsu, undian, atau peraduan lain. Kebanyakan penipu akan memberitahu anda telah memenangi hadiah tetapi mesti membayar yuran terlebih dahulu untuk mendapatkan hadiah tersebut. Malah ada juga meminta anda memberikan maklumat peribadi untuk menyertai “pertandingan”. Penipuan ini dapat menghubungi anda melalui surat, e-mel, panggilan telefon, robocall, atau pesanan teks.

  1. Penipuan Wang Bantuan

Penipu akan menubuhkan organisasi palsu untuk memanfaatkan nilai kemanusian yang ada dalam diri orang ramai. Mereka mengambil kesempatan terhadap bencana atau tregedi yang menimpa masyarakat untuk mendapatkan wang.

  1. Penipuan Tiket

Penipuan penjualan tiket berlaku apabila penipu menggunakan tiket sebagai umpan untuk mencuri wang anda. Penipu biasanya menjual tiket palsu, atau anda membayar tiket, tetapi tidak pernah menerimanya. Ini biasa berlaku apabila tiket untuk konsert, permainan, dan acara sukan popular habis terjual.