Fingerprint scanner merupakan teknologi yang menjadi kelebihan iPhone berbanding dengan telefon pintar lain, walaupun beberapa telefon pintar berasaskan Android seperti VIVO adalah pelopor cap jari pada skrin telefon bimbit. Walau bagaimanapun, iPhone adalah trend dalam teknologi cap jari pengimbas dalam peranti komunikasi

Jadi, bila tiba-tiba problem dekat ID Touch korang, mesti jadi masalah untuk korang access fon korang. Perkara ini gagal berfungsi disebabkan beberapa perkara. Antaranya;

1. Calibrating cap jari Improperly. Walaupun iPhone X / 8/7 / 6s atau 6 Plus menghantar mesej yang jari korang telah berjaya disimpan, terdapat beberapa peluang yang penentukuran tidak dilakukan dengan sempurna dan ia boleh menyebabkan sentuhan ID gagal.

2. Screens Damp atau Fingers. Dalam kes lain, kelembapan, peluh, dan sejuk – semua ini memainkan peranan dalam mencegah ID Touch dari berfungsi dengan betul. Ini boleh berlaku apabila jari anda lembap atau jika butang rumah mempunyai beberapa kelembapan ke atasnya. Ia boleh membuat sentuhan ID Apple anda tidak berfungsi.

3. Menyentuh dengan kekerasan. Jangan tekan dengan kuat butang Utama peranti korang.

4. Finger Wet. Perkara ini juga boleh menyebabkan fingerprint tak function atau jadi error. Jadi pastikan jari korang bersih dan kering time nak guna fingerprint button.

5. Dirty Home Button. Gunakan kain yang licin untuk membersihkan butang Utama dan jari korang, kemuadian cuba sekali lagi.

6. Home Button tidak boleh diakses. Pastikan pelindung skrin atau kes tidak menutup butang Utama peranti korang.

7. Finger tidak didaftarkan dengan betul. Jari korang mesti betul-betul menyentuh cincin logam kapasitif dan butang Utama. Pastikan untuk menyimpan jari korang di satu tempat pada masa pengesahan.

8. Juga, terdapat beberapa pengguna dalam maklum balas masyarakat Apple yang Touch ID secara tiba-tiba berhenti bekerja selepas iOS 12 update.

Jadi korang dah tahu sebab kenapa ID touch korang tak function kan. So boleh cuba elak perkara ini berlaku. Bagi yang tak boleh guna ID Touch tu selepas beberapa cara korang try, korang boleh dapatkan perkhidmatan pemeriksaan percuma di kedai kami.

 

MRFIX BANDAR BARU BANGI
(SMARTPHONE & MACBOOK REPAIR SPECIALIST)

No.50, Jalan 7/7A, Seksyen 7, Bandar Baru Bangi,
43650 Bangi, Selangor Darul Ehsan
Landmark : JPJ Bangi (Blok Tengah)
Beroperasi setiap hari
Waktu operasi : 10.00am – 9.00pm

 

Atau hubungi kami di;

 0189886531

 MRFIX Bangi – Smartphone & Macbook Repair Specialist