Sebelum ini saya dah sharekan macam mana nak kurangkan masalah lagging games dengan meningkatkan FPS dan prestasi. Jadi saya akan sharekan cara yang kedua untuk kurangkan lagging dengan kurangkan ping.

 

1. Pilih server permainan yang lebih dekat dengan anda.

Banyak permainan mempunyai pilihan untuk melayari server yang tersedia atau menetapkan wilayah matchmaking untuk anda. Memilih lokasi yang berdekatan dengan anda adalah kaedah paling berkesan untuk mengurangkan ping anda.

 • Proses untuk ini akan berbeza-beza bergantung pada permainan yang anda mainkan. Cari filter lokasi di penyemak imbas server anda, lokasi dalam nama server atau keterangan(AS-Barat, EU, dll.), atau tetapan wilayah dalam menu matchmaking.
 • Tidak semua permainan berbilang pemain membolehkan anda memilih wilayah, dan secara automatik boleh mencuba menghubungkan anda ke server atau pemain terdekat dengan anda.

 

2. Tutup sebarang program penggambaran rangkaian di komputer anda.

Sebelum bermain permainan dalam talian anda, pastikan sebarang program penukaran lebar jalur ditutup. Torrents, streaming muzik, dan penyemak imbas terbuka semuanya boleh memberi kesan besar terhadap kelewatan permainan anda. Tutup program ini sebelum memulakan permainan anda. Cari di Baki Sistem untuk program yang mungkin berjalan di latar belakang.

 

3. Periksa sama ada terdapat peranti lain di rangkaian anda yang menggunakan lebar jalur.

Sekiranya seseorang menstrimkan video di ruangan lain, kemungkinan besar anda akan mendapat ping. Cuba beri masa permainan anda ketika orang lain tidak menggunakan rangkaian, atau tanyakan dengan sopan jika mereka dapat melakukan sesuatu yang lain untuk sementara waktu.

 

4. Sambungkan komputer atau konsol permainan anda ke penghala melalui Ethernet.

Sekiranya komputer atau konsol permainan video anda disambungkan ke rangkaian anda secara wayarles, anda mungkin mengalami prestasi dalam permainan yang lebih buruk. Sekiranya penyediaan rangkaian anda membenarkannya, cuba jalankan kabel Ethernet dari port Ethernet komputer anda ke port LAN terbuka pada penghala anda.

 

5. Tetapkan semula perkakasan rangkaian anda.

Sekiranya anda melihat kelewatan yang lebih teruk daripada biasa, menetapkan semula perkakasan rangkaian anda dapat menyelesaikan masalahnya. Ini akan mematikan rangkaian anda sebentar, jadi tutup permainan anda terlebih dahulu dan pastikan anda tidak mengganggu orang lain:

 • Tanggalkan kabel kuasa dari modem dan dari penghala anda, jika anda mempunyai kabel yang terpisah.
 • Biarkan perkakasan rangkaian anda tidak terpasang selama 30 saat.
 • Pasang kembali modem anda dan tunggu sehingga boot. Ini boleh mengambil masa satu atau dua minit.
 • Pasangkan penghala anda semula setelah modem selesai dihidupkan, jika anda memilikinya. Penghala mungkin memerlukan satu atau dua minit lagi untuk menghidupkannya semula.

 

6. Periksa perisian hasad di komputer anda.

Sekiranya anda mempunyai jangkitan virus atau adware, proses latar belakang mungkin memakan banyak lebar jalur dan kekuatan pemprosesan anda. Pastikan program antivirus anda terkini, dan jalankan imbasan dengan Malwarebytes Anti-Malware dan AdwCleaner (kedua-duanya percuma) untuk mencari dan menghapus jangkitan yang paling biasa. Lihat Buang Perisian Perisian untuk arahan yang lebih terperinci.

 

7. Aktifkan QoS pada penghala anda (jika boleh).

Sekiranya anda mempunyai penghala yang menyokong kawalan QoS (Kualiti Perkhidmatan), anda dapat menggunakannya untuk memprioritaskan lalu lintas permainan di rangkaian anda. Proses mengaktifkan kawalan ini berbeza-beza bergantung pada penghala anda, dan tidak semua router memiliki fitur ini.

 • Sebilangan besar tetapan lalai QoS akan mengutamakan permainan dan melayari laman web berbanding trafik lain. Anda mungkin perlu mencari tetapan khusus untuk penghala anda.
 • Lihat Mengakses Penghala untuk arahan mengenai mengakses halaman konfigurasi penghala anda. Tetapan QoS, jika tersedia, biasanya terdapat di bahagian “Lalu Lintas”.

 

8. Tingkatkan penghala anda jika belum lama ini.

Sekiranya anda tersambung tanpa wayar dan anda belum menaik taraf penghala anda dalam beberapa tahun, anda mungkin dapat memperoleh sambungan yang lebih stabil dengan penghala baru. Lihat Pilih Penghala Tanpa Wayar untuk beberapa petua untuk mencari penghala yang betul. Cari penghala dengan kawalan QoS, yang dapat membantu memprioritaskan lalu lintas permainan di rangkaian anda.

 

9. Periksa peningkatan internet yang ada.

Ini adalah sedikit langkah yang melampau, tetapi anda mungkin dapat memperoleh banyak kebaikan untuk peningkatan kelajuan utama. Sekiranya anda belum memeriksa harga sebentar lagi, anda mungkin mendapati bahawa anda membayar jumlah yang sama dengan pakej yang lebih pantas.

 

10. Pertimbangkan untuk menggunakan perkhidmatan VPN.

Kadang kala, ISP anda dapat mengarahkan lalu lintas anda melalui pelbagai pelayan sebelum sampai ke tempat tujuannya. Ini boleh menyebabkan ping buruk, walaupun anda secara fizikal dekat dengan pelayan. Sekiranya ini berlaku, VPN dapat membantu mengurangkan ping anda kerana akan ada lebih sedikit hop antara anda dan pelayan permainan.

 • VPN tidak dapat membuat anda lebih dekat dengan pelayan secara ajaib. Sekiranya anda cuba menyambung ke pelayan di luar negara, anda masih harus bersaing dengan kelajuan cahaya dan VPN tidak akan memberi banyak perbezaan.
 • Dalam banyak kes, VPN benar-benar akan meningkatkan ping anda, kerana ini adalah jalan lain yang perlu dilalui oleh trafik anda. VPN hanya berguna sekiranya ISP anda merosakkan lalu lintas permainan anda atau mengarahkannya dengan cara yang tidak biasa.
 • Lihat Sambungkan ke VPN untuk arahan mencari dan menyambung ke perkhidmatan VPN.

 

SELAMAT MENCUBA!