Pengenalan siri Mate 40 baru minggu ini membuat kami memikirkan Huawei lagi, jadi sudah tiba masanya untuk membuat liputan syarikat unggulan 2016 yang lain – trio Mate 9.

Huawei Mate 9 Pro

Huawei Mate 9 Pro (left) and Huawei Mate 9 (right)

Huawei Mate 9

Ini adalah generasi yang menyusun rangka tindakan untuk keluaran Huawei: satu telefon vanila, satu Pro dan satu model Porsche Design “di luar sana”. Rancangan permainan ini hanya diubah awal tahun ini apabila syarikat itu menambahkan tahap lain, Pro +.

Huawei Mate 9 Pro mempunyai paparan AMOLED 5.5 “, yang tajam dengan resolusi 1440p + (534 ppi). Tetapi itu bukan perkara pertama yang anda perhatikan mengenainya.

The 5.5

Paparan OLED 5.5′ dengan sisi melengkungnya

Sisi melengkung – tidak seperti pada model yang lebih baru, tapi itu menarik perhatian. Satu-satunya masalah dengannya ialah menjadikan telefon bimbitnya sangat mirip dengan Galaxy S7 edge yang keluar pada awal tahun itu.

 

Huawei Mate 9 Pro dan Galaxy S7 edge

S7 edge, Mate 9 Pro, Mate 9

Kameranya serupa dengan yang dibuat oleh Huawei dan Leica untuk P9, walaupun beberapa bulan masa pengembangan tambahan terbayar dengan beberapa peningkatan penting. Pertama, sensor 12MP (1 / 2.9 ”, 1.25 µm piksel) diberikan Stabilisasi Imej Optik (OIS). Kedua, pembantu Hitam & Putih ditingkatkan menjadi sensor 20MP.

Ini membolehkan telefon menghasilkan gambar warna 20MP dengan menggabungkan pendedahan dari kedua kamera. Ini tidak berfungsi dengan baik, tetapi gambar 12 MP cukup bagus dan mempunyai “Leica look” yang didambakan. Dan lebih baik lagi, maklumat tambahan dari kamera 20MP mempunyai faedah pasti ketika menggunakan zoom digital.

Tampilan Leica adalah titik penjualan utama

Bagaimanapun, peningkatan yang lebih besar adalah keupayaan untuk merakam video 4K. Telefon P9 tidak dapat melakukannya, yang agak memalukan untuk telefon 2016. The Mate 9s menetapkan bahawa, walaupun mereka bukan Huaweis pertama yang pergi 4K – kehormatan itu diberikan kepada Nexus 6P. Video dikodkan menggunakan codec H.265, yang sangat baru ketika itu sehingga YouTube tidak menyokongnya.

The Mate 9 Pro dikuasakan oleh bateri 4.000 mAh dengan versi awal pengecasan pantas Huawei. Maksimum pada 22.5W dan cukup pantas. Pengisian selama setengah jam menjadikan bateri mati hingga 55%. Baiklah, Mate 40 Pro moden dapat mencapai 87% pada masa itu dan mengisi bateri yang lebih besar untuk boot, tetapi tetap saja, hasilnya sangat mengagumkan untuk tahun 2016.

Telefon Mate 9 dilengkapi dengan pengecas pantas 22.5W

Huawei Mate 9 adalah telefon yang lebih besar – ia mempunyai layar 5,9 ”. LCD rata, secara khusus, dan sementara itu agak membosankan, skrin kontras tinggi yang terang cukup bagus. Seperti telefon itu sendiri, kami menyemaknya sebelum kami menggunakan Pro dan meletakkan jangkaan yang cukup tinggi.

Model vanila mempunyai persediaan kamera yang sama dan dikuasakan oleh chipset Kirin 960 yang sama. HiSilicon tersekat dengan 16nm untuk yang satu ini, tetapi dibandingkan dengan Kirin 955 yang digunakan pada telefon P9, peningkatan ke teras besar Cortex-A73 bermaksud bahawa prestasi CPU adalah yang terbaik (walaupun chipset itu dikecewakan oleh GPU yang lemah).

 

The vanilla Huawei Mate 9 was larger than the Pro - with a 16: 9 aspect ratio, even a 5.9

Vanilla Huawei Mate 9 lebih besar daripada Pro – dengan nisbah aspek 16: 9, bahkan 5.9 paparannya besar

Mate 9 juga mempunyai bateri dan perkakasan pengecasan yang sama. Satu-satunya sebab untuk memilih satu atau yang lain ialah sama ada anda mahu paparan OLED melengkung atau tidak.

The Mate 9 had a flat display and the fingerprint reader was on the back

Mate 9 mempunyai paparan rata dan pembaca cap jari berada di belakang

Huawei Mate 9 Porsche Design setaraf dengan syarikat automotif yang membina sebuah kereta super – mereka tidak menyangka akan menjual banyak, tetapi ia menghasilkan pemasaran yang hebat. Oleh itu, memilih syarikat reka bentuk di belakang Porsche 911 yang ikonik adalah langkah bijak.

The Porsche Design Mate 9 Pro didn't look all that different from the regular 9 Pro

Porsche Design Mate 9 Pro tidak kelihatan berbeza daripada 9 Pro biasa

Dengan P9 dan Mate 9 Huawei mula menjadi ancaman serius bagi pembuat telefon pintar lain. Komitmennya untuk mengembangkan kamera dan mempercepat pengisian bateri terbukti pada masa itu.