Bateri mempunyai jangka hayat anggaran sekitar 2 sehingga 3 tahun sahaja mengikut cara pengunaan anda. Pelanggan memberitahu bateri beliau cas sehingga 100% lepas itu terus turun ke 70% dengan sangat cepat dan fon beliau mati dengan sendirinya. Jadi juruteknik kami membuat pemeriksaan dan menukar bateri beliau. Selain dari itu juga juruteknik membuat pantauan terhadap bateri baharu yang ditukar. Berdasarkan pantauan yang dibuat oleh juruteknik kami, fon pelanggan itu elok seperti biasa dan peratusan penuruan kuasa bateri turun dengan biasa.

Penukaran bateri Sony Z5

Cara-cara atau tips untuk menjaga bateri anda:

  • Elakkan daripada panas yang melampau. Jika telefon anda menjadi sangat panas , ia dapat menahan bateri dan memendekkan jangka hayatnya. Meninggalkannya di dalam kereta anda mungkin menjadi penyebab yang paling teruk, jika ia panas dan cerah di luar.
  • Elakkan fast charging. Mengecas telefon anda dengan cepat akan menekankan bateri. Kecuali anda benar-benar memerlukannya, elakkan menggunakan fast charging. Sebenarnya, lebih perlahan anda mengecas bateri anda dengan lebih baik, jadi jika anda tidak keberatan mengecas lambat semalaman, berbuat demikian. Mengecas telefon anda dari komputer anda dan juga plug pintar tertentu boleh menghadkan voltan masuk ke telefon anda, memperlahankan kadar cajnya.
  • Mengetahui cara menghidupkan mod penjimatan tenaga / kuasa rendah telefon anda. Telefon anda mempunyai satu atau lebih mod penjimatan tenaga. Ini menghadkan prestasi CPU (dan ciri-ciri lain). Pertimbangkan menggunakannya. Anda akan mendapat prestasi yang lebih rendah tetapi hayat bateri yang lebih baik. Anda mungkin tidak keberatan untuk berdagang.

Sekiranya anda menghadapi masalah yang sama, hantar sahaja ke MRFIX. Kami dapat selesaikan masalah anda tersebut.

Seksyen 7, Bandar Baru Bangi
No 50, Jalan 7/7A,
Bandar Baru Bangi,
43650 Bangi,
Selangor Darul Ehsan.

Mercu Tanda – JPJ Bangi (Blog Tengah)
Waktu Operasi – 10 pagi hingga 9 malam
WhatsApp – 018-988 6531
Direktori MRFIX – Tekan di sini