Barangan elektronik akan mengeluarkan tanda tanda awal apabila ia mahu rosak. Begitu juga dengan bateri ia akan mengeluarkan tanda-tanda yang ia akan menjadi rosak. Bateri adalah sebuah komponen penyimpanan sumber tenaga elektrik. Motherboard akan meminta kuasa dari bateri untuk menjalankan kerja yang di lakukan oleh motherboard. Di sini akan memberikan sedikit tanda-tanda bateri anda mahu rosak.

Bateri panas

Sekiranya, anda tengah menggunakan telefon pintar anda.Sewaktu penggunaan telefon anda ia akan berasa panas. Punca pada ini berlaku mempunyai dari dua sebab pertama dari bateri yang anda gunakan.Yang kedua, masalah motherboard.

Bateri cepat habis

Bateri mempunyai jangka hayat tersendiri. Sekiranya, anda mengecas secara berlebihan ia juga akan menyebabkan jangka hayat bateri anda berkurangan. Jika anda mengecas menggunakan powerbank untuk cas telefon anda ia juga boleh menjadi jangka hayat bateri anda menurun. Bateri mempunyai jangka hayat yang tersendiri sekiranya anda menggunakan bateri itu terlalu ia juga boleh menurunkan jangka hayat bateri tersebut.

Bateri kembung.

Punca-punca berlakunya bateri kembung adalah anda cas telefon anda melebihi waktu yang sepatutnya. Bateri mempunyai kuantiti arus elektrik yang di simpan kedalamnya. Sekiranya tenaga yang masuk untuk disimpan melebihi kuantiti penyimpanan yang sepatutnya. Bateri akan menjadi kembung ibarat sebuah kotak yang di isi dengan benda yang banyak sampai kotak itu menjadi koyak.

Bateri kong

Ini banyak yang terjadi pada pengguna sewaktu menghantar telefon pintar mereka. Bateri mempunyai kuasa yang akan menghidupkan motherboard. Sekiranya anda selalu membiarkan bateri anda selalu ke 0% ia akan memudahkan bateri anda menjadi kong. Elakkan bateri anda menjadi kosong seelok-eloknya anda meninggalkan bateri anda sabanyak 10%.

Sila hubungi kami:

  • 018-9886531

Datang ke kedai kami

  • No 50 , Jalan 7/7A , 43650 , Bandar Baru Bangi , Selangor