Harddisk sebuah penyimpanan data yang berada di dalam komputer atau laptop. Harddisk sebuah penyimpanan data yang kekal. Sekiranya,anda mematikan sumber kuasa pada laptop atau komputer data tersebut tidak akan hilang. Harddisk mempunyai simpanan data yang besar seperti 500 gb,1tb dan banyak lagi. Setiap alat elektronik ia akan menunjukkan tanda-tanda ia akan rosak.Di sini memberitahu serba sedikit tanda harddisk akan rosak.

Laptop menjadi lembab

Sekiranya, anda pernah melakukan format pada harddisk anda,tetapi laptop anda tetap berasa perlahan. Harddisk yang anda gunakan mula menunjukkan tanda-tanda ia akan rosak. Sekiranya berlaku perkara ini pertama sekali anda kena buat backup data-data anda. Seterusnya, anda perlu melakukan pertukaran harddisk yang baru atau terus ke SSD. Harddisk yang lama boleh di jadikan sebagai media storan yang lain.

Bunyi harddisk kuat

Harddisk mempunyai CD yang akan merekod dan menghapus data. Sekiranya CD itu berbunyi kuat itu tanda-tanda yang anda perlu menukarkan harddisk anda. Sekiranya, anda menghiraukan data-data yang di dalam harddisk tersebut akan hilang. Perkara ini terjadi apabila anda pernah terjatuhkan laptop anda atau harddisk yang digunakan sudah lama.

Data di dalam harddisk tidak boleh copy

Ini perkara yang sesetengah orang sahaja akan menghadapi.Sewaktu anda ingin menyalin data anda ia akan berlaku loading dan seterus ia akan jadi not responding. Sekiranya berlaku perkara ini jadikan harddisk anda sebagai external harddisk dan cuba selamatkan data tersebut.

Kesimpulanya, sekiranya anda mempunyai masalah seperti di atas. Anda perlu menukarkan harddisk anda kepada harddisk atau ke SSD.Di sini kami menawarkan pertukaran harddisk dan SSD dengan harga yang lebih berpatutan.

Sila hubungi kami:

  • 018-9886531

Datang ke kedai kami

  • No 50 , Jalan 7/7A , 43650 , Bandar Baru Bangi , Selangor.