Sebagai pencinta kepada alat peranti elektronik seperit laptop dan komputer. Anda mesti ini menjaga laptop atau komputer anda dari ancaman virus. Virus ialah sebuah program yang di reka untuk menghancurkan sistem, fail dan lain-lain. Di sini, ingin meletakan antara anti virus yang ramai menggunakan.

1.Bitdefender Antivirus Plus 2019.

Bit defender sebuah program anti virus yang sangat bagus. Ia sebuah antivirus berbayar. Jika anda membeli ia memberi ciri yang pada laptop anda. Bit defender terkenal dengan kebolehpercayaan tentang pembuangan dan ancaman virus. Bit defender juga menawarkan penghalang virus dari internet.Ia menjaga transaksi yang anda lakukan pada laptop anda. Sekiranya anda menggunakan transaksi di laman web. Pada tahun ini Bitdefender menawarkan antivirus yang mengahalang Ransomware.

2.Norton Antivirus Basic 2018

Dengan menggunakan antivirus ini komputer anda akan dipertahankan 3 kali ganda di laman web.Ia akan menapis laman web yang mempunyai virus.Ia menghapuskan semua virus di dalam laptop anda.Selain itu, anti virus ini juga boleh dilakukan secara manual sekiranya anda tidak mahu menyerahkan semua kerja kepada antivirus tersebut.Norton Antivirus mempunyai harga yang agak murah.

3.ESET NOD32 Antivirus

Sebuah antivirus yang berani menawarkan harga yang mahal kepada pengguna. Tugas utamanya untuk mencegah ancaman virus ke sistem anda. Antivirus ini menyediakan anti-malware dan anti-ransomware.Antivirus ini akan mengurangkan kerisauan anda ketika melayari laman web.Anti virus ini juga menawarkan kawalan terhadap virus yang berada pada Pendrive atau external hard disk. Ia juga dapat menghalang virus dari Bluetooth. Kekurangan antivirus ini mempunyai interface antivirus yang susah untuk di kendalikan oleh pengguna.

4. Webroot SecureAnywhere Antivirus.

Antivirus ini mempunyai antivirus yang paling ringan di antara semua antivirus.Ia menggunakan sedikit sahaja dalam penggunaan RAM.Antivirus ini memerlukan anda sentiasa mempunyai internet di laptop anda. Walaupun ia ringan, antivirus ini mempunyai ciri yang sama seperti antivirus lain.Antivirus ini menghalang segala laman web pishing dan lain-lain.

5. Kapersky Anti-Virus 2018.

Antivirus ini tidak asing lagi dengan pengguna antivirus di luar sana. Antivirus ini sudah bertapak lama dalam program antivirus. Antivirus ini sangat cemerlang dalam penapisan web dan URL.Walaupun antivirus ini tidak menawarkan banyak ciri, tetapi antivirus ini mempunyai prestasi yang cemerlang dalam ciri yang di bagi. Antivirus ini mempunyai interface yang senang di fahami oleh pengguna.