MRFIX - Baiki fon dan laptop

WINDOW 8 VS WINDOW 8.1

Bacaan 2 minit

Selepas pelancaran Windows 8, terdapat banyak pujian dan kritikan mengenai prestasi dan fungsinya. Tetapi dengan kritikan Microsoft diterima, mereka ditangani dengan versi yang lebih baru, Windows 8.1. Dilancarkan setahun kemudian, Windows 8.1 dikatakan sebagai peningkatan untuk Windows 8.Kedua dua window 8 dan window 8.1 adalah versi yang sama dengan window NT.Tetapi apakah perbezaannya?

 

Penerangan window 8

 

Seperti yang sudah diberitahu, Windows 8 adalah sistem operasi yang diikuti selepas Windows 7 yang paling popular. Ia dikeluarkan pada bulan Ogos 2012. Ia memperkenalkan banyak perubahan besar pada platform sistem operasi, termasuk antara muka pengguna. Ia bertujuan untuk meningkatkan pengalaman pengguna dengan komputer tablet dan peranti mudah alih yang lain. Penerangan window 8.1 peningkatan untuk Windows 8. Ia dikeluarkan pada bulan Jun 2013 dan percuma untuk salinan  pengguna Windows 8 dan Windows RT. Windows 8.1 terutamanya menumpukan pada menangani aduan dari pengguna Windows 8. Dengan pembebasannya, ia menerima tindak balas dan maklum balas yang bercampur-campur dari pengguna dan mendapat respon yang lebih positif daripada Windows 8. Bagaimanapun, ia masih dikritik kerana tidak mengakui gangguan yang  lain seperti antara muka desktop.

Disini menunjukan sedikit perbezaan. Di sini menunjukkan dalam bentuk  gambar yang akan memudahkan anda untuk lebih faham. Perbezaan yang ditunjukkan adalah perbezaan yang paling ketara.

Perbezaan dari start button

Window 8 tidak mempunyai start button

Window 8.1 mempunyai start button

Window 8 tidak mempunyai lock screen slideshow

Window 8.1 mempunyai lock screen slideshow

Window 8 menggunakan internet explorer 10

Window 8.1 menggunakan internet explorer 11

Banyak lagi perbezaan antara window 8 dan window 8.1. Kedua-dua window ni anda boleh memilih mana satu yang anda suka sama ada window 8 atau window 8.1.