Sekarang mempunyai window yang banyak.Microsoft mengeluarkan window paling terbaru iaitu window 10. Disini kami memberitahu sedikit perbezaan antara window 10 dan window 7.

PERFORMANCE

Di samping ciri-ciri baru dan lebih baik, OS Windows terkini juga menawarkan peningkatan peringkat asas, yang mempunyai kesan utama pada tahap prestasi. Boot lebih pantas, pecutan perkakasan adalah lebih baik, hayat bateri peranti mudah alih bertambah baik, dan pengalaman permainan sama-sama dipadankan, dengan akses eksklusif ke DirectX 12.Dari segi ini window 10 lebih baik.

DESIGN

Windows 10 adalah moden. Windows 7 adalah mudah dinavigasi. Terserah pada anda untuk menentukan mana yang anda ingin guna, yang mana satu sesuai dengan penggunaan komputer anda.

SEARCH DAN START MENU

Fungsi carian mudah diakses pada Windows 7 Start Menu, menjadikannya pantas untuk mencari. Cari berasingan daripada Start menu pada Windows 10. Berdasarkan kemudahan, ia boleh menjadi sebarang skor OS. Tetapi kotak Carian Windows 10 menunjukkan maklumat pratonton dan termasuk pembantu peribadi digital Microsoft Cortana.Dalam hal ini memilih window 10

FILE EXPLORER

Carian fail dan pengurusan fail dalam Windows 7 adalah mudah dan sopan, tetapi kekurangan kemudahan penggunaan, dengan butang Up yang dibuang. Butang Up membuat dibuat kembali dalam Windows 10 dan pengurusan fail juga bertambah baik dengan ketara. Menu teratas disusun sedemikian rupa sehingga semua alat biasa dapat diakses dengan cepat. Ia juga dilengkapi dengan reben Saham baru, antara muka penyalinan fail yang lebih baik, dan butang jeda apabila memindahkan fail. Dalam hal ini window 10 lebih baik la