Pada era yang serba canggih ini, Teknologi berkembang pesat sehingga semua teknologi tidak memerlukan wayar lagi.Di sini kami memberitahu tentang wireless charging. Wireless charging serupa sahaja seperti alat charger yang lain.Perbezaannya wireless charging tidak menggunakan wayar manakala charger biasa mempunyai wayar.

Wireless charger digunakan pada telefon yang boleh menerima frekuensi wireless charging tersebut. Tidak semua telefon boleh menerima wireless charger ini. Disini kami menyediakan kelebihan dan kekurangan wireless charging.

Kelebihan

  1. Tidak menggunakan kabel
  2. Port charger susah untuk rosak kerana jarang di gunakan
  3. Memudahkan pengguna untuk mengangkat call, apabila pengguna mengecas menggunakan kabel pengguna terpaksa cabut dahulu sekiranya menggunakan wireless charging hanya perlu Tarik dan bawa ke tempat yang lain.
  4. Tidak merosakkan kabel charger.
  5. Boleh diletakkan di mana-mana tempat sekiranya pemilik tempat tersebut meletakan wireless charging di tempatnya. Tidak memerlukan kabel yang berlainan.

Kekurangan

  1. Pengecasan yang lambat tidak seperti menggunakan kabel.
  2. Penggunaan tenaga elektrik yang tinggi
  3. Harga yang mahal
  4. Teknologi ini memerlukan peralatan tambahan seperti plat yang disambungkan kepada arus elektrik.
  5. Hanya boleh di gunakan sekiranya telefon tersebut menyokong wireless charging tersebut. Tidak semua telefon boleh menggunakannya.